Zoeken in deze blog

maandag 21 januari 2013

Gezonde voeding

Dagelijks gezond eten en genoeg bewegen, het klinkt zo simpel. Toch is het met de drukte van werk, gezin, huishouden, feestdagen, verjaardagen, etentjes (en ga zo maar door!), niet altijd makkelijk om je aan je gezonde voedingspatroon te houden.
Het woord ‘dieet’: eigenlijk gebruik ik het woord niet graag. Bij een dieet denk ik aan een tijdelijke oplossing om wat kilo’s kwijt te raken bijvoorbeeld, iets wat niet altijd even gezond is. Daarnaast vliegen die kilo’s er ook weer aan wanneer op stopt met je dieet…
De weekmenu's die ik op deze site plaats, zijn er op gericht een gezond voedingspatroon te ontwikkelen waarmee je het metabolisme verhoogt.
Bij het weekmenu draait het om verbranding. 

Ik zie het lichaam met zijn stofwisseling als een soort machine, als de motor genoeg brandstof krijgt, blijft de machine draaien. Uit deze gedachte heb ik ook de weekmenu's samengesteld. Zo voorkom je dat je lichaam vet opslaat of dat je honger krijgt.
Het idee is om de twee a drie uur eten (de tijd dat je lichaam nodig heeft je voedsel te verbranden). Luister naar je lichaam, heb je echte honger, dus geen 'trek', neem dan iets extra's. Hoeveel je moet eten,is voor iedereen anders. Geen enkele stofwisseling is hetzelfde.


Voor ik het weekmenu ga bespreken wil ik eerst een aantal tips geven voor wanneer je start met de weekmenu's.

Tip 1   
Overleef de supermarkt
Na een drukke werkdag tussen vijf en zes, boodschappen doen met een lege maag is voor veel mensen op zijn minst een uitdaging. De lekkere geuren van eten en de aanlokkende verpakkingen van chips en snoep zijn moeilijk te weerstaan als je trek hebt.
Probeer je te houden aan het boodschappenlijstje en doe bij voorkeur geen boodschappen als je trek hebt. Wat je niet in huis haalt kan ook niet in je maag terecht komen!

Tip 2
Goed begin van de dag.
Een goed ontbijt zorgt ervoor dat alle processen in je lichaam weer op gang komen na een nacht geen voedingsstoffen te hebben ontvangen. De darmen gaan weer aan de slag en dit stimuleert dan ook weer de stoelgang.
Veel mensen slaan door tijdgebrek of gewoonweg geen trek hebben hun ontbijt over. Helaas mis je door het overslaan van je ontbijt belangrijke voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en vezels.
Een goed ontbijt is dus belangrijk. Probeer je eten ook rustig te eten, neem je tijd voor het ontbijt. Wat ik ook merk is dat wanneer ik gezond ontbijt, ik de rest van de dag ook gezond wil blijven eten. Het geeft me dus niet alleen voldoende voedingsstoffen, maar ook motivatie voor de rest van de dag.

Tip 3
Meer bewegen 
Iedereen weet dat meer bewegen gezond voor je is. Door meer te bewegen verbrand je lichaam meer. Het versnelt het je stofwisseling waardoor je meer afvalt. Meer bewegen maar een te druk schema? met deze simpele tips kun je het toch bereiken!
  • Neem vaker de trap.
  • Meer bewegen in het huishouden. Stofzuigen, dweilen, de was doen. En je huis wordt ook nog eens lekker schoon!
  • Laat de auto staan wanneer dat kan. Pak liever de fiets of ga lopen.
  • Loop tijdens telefoongesprekken rond met de telefoon in je hand.
  • Loop op je werk even langs je collega in plaats van bellen of mailen.
  • Zit je veel achter de computer op je werk of thuis? Probeer op een goede houding te letten. Hiermee versterk je je buik- en rugspieren en werk je meteen aan een mooie houding. 
Tip 4
Feestjes en verjaardagen.
Kies voor de gezondere snacks tijdens feestjes. Gezondere snacks zijn o.a. olijven, één stukje toast met filet americain. Heb je de keuze tussen slagroomtaart of bijvoorbeeld appeltaart? kies dan de laatste. Geen zorgen, de dag na het 'zondigen' kun je een balansdag houden. Je kunt kiezen voor een dag uit het weekmenu met een recept voor een magere avondmaaltijd.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten